Nieuws

Midzomerviering - 21 juni

DSC05673Op vrijdag 21 juni om 18.30 uur bent u welkom op een bijzondere avond op Natuur- begraafplaats ‘De Utrecht’. We vieren dan de langste dag en er is alle ruimte voor herinneren en verhalen vertellen. Over dierbaren die in de natuur van De Utrecht zijn maar ook over hen die elders zijn.

 Op deze dag vieren we op de natuurbegraafplaats de inmiddels traditionele zonnewende. We verwelkomen de langste dag van het jaar. De zon schijnt dan een kleine 17 uur. Licht is belangrijk voor de natuur, voor het leven. In deze tijd van jaar het genieten we dankzij het licht extra van alle kleuren en geuren van de bloemen om ons heen. Het is daarom een mooi moment om stil te staan bij deze levensbron.

PROGRAMMA 
18.30 uur Bloemenritueel in het natuurtheater ‘rond het ven’ . Rouwbegeleiders Janine en Mijntje van Onderweg Tilburg nemen u deze avond mee met woorden en muziek. We staan stil bij onze dierbaren met een bloemenritueel. Muzikaal wordt de avond begeleid door koor Switch uit Tilburg.

19.30 uur Zomermaaltijd.  Aansluitend is er een informeel samen zijn. We eten aan lange tafels midden in de natuur. Bij regen onder onze luifel. De koks verzorgen een zomerse bloemen-maaltijd en gebruikt daarbij lokale producten. Verse kruiden maken alles compleet. 

U bent welkom voor een of beide programmaonderdelen. We eindigen de avond even voor 22.00 uur, zodat we met zonsondergang de natuur hebben verlaten en het ritme van de nachtdieren niet verstoren. 

Komt u ook? 
Neem dan de volgende voorbereidingen:
Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. • geef aan of u alleen komt of nog anderen uitnodigt; • geef daarbij namen door van dierbaren die u op deze avond wil gedenken; 
Maak vervolgens EUR 17.50 p.p. voor de maaltijd over op: Stichting EEN&AL natuur De Utrecht, NL27 TRIO 0391 0313 84, onder vermelding van uw email-adres. 
Aanmelden Tot 11 juni kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de avond zelf: • Breng voor elke dierbare die u herdenkt een bloem uit uw tuin mee. • Denk aan een trui of vest. Roken of kaarsjes zijn niet toegestaan i.v.m. natuurbrandgevaar. • Vanaf 18.00 uur bent u welkom, we starten om stipt 18.30 uur. 

 

Zomeravond wandeling - 12 juni

DSC00078Tijdens deze zomeravondwandeling gaan we om 19:30 op pad met Koen onze ecoloog. Een avondwandeling in de natuur is altijd weer een speciale beleving. Heerlijk om de dag af te sluiten met alles wat de natuur te bieden heeft.

Dit is het moment van de dag dat vogels nog even actief worden voor de zon weer onder zal gaan. De mannetjes laten nog even van zich horen door hun zang en de jongen op het nest krijgen nog het laatste voedsel van de dag.

De Natuurbegraafplaats staat bekend om de verschillende soorten spechten die er voorkomen. De meest bekende soort is de grote bonte specht die graag zijn nest maakt in 1 van de vele berken. Vorig jaar waren er 5 broedparen. 

Tijdens de wandeling hebben we ook aandacht voor diersporen en mierenkoepels en laten we ons verder verrassen door wat deze zomeravond ons brengt. Tegen de schemer worden de zoogdieren actiever en met een beetje geluk zien we een ree of een haas. Koen neemt zijn verrekijker mee maar mocht u zelf een verrekijker hebben dan is het een aanrader om deze mee te nemen voor deze wandeling. 

De avondwandeling sluit af rond 22:00 uur als de zon onder is. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is fijn maar niet noodzakelijk. We verzamelen bij de info-wagen vanaf 19,15 uur en vertrekken om 19,30 uur stipt. 

 

Workshop: Klei zelf een urn - 3 sept

Maimage.pngak zelf een urn van ongebakken klei voor uw overleden dierbare

Veel mensen ervaren het werken met klei als rustgevend. Ook de gedachte bij te kunnen dragen aan het proces van je geliefde terug geven aan de aarde, wordt als erg prettig ervaren.

Donnie van Bree begeleidt u in dit unieke proces op een mooie plek in het hart van de natuurbegraafplaats.  Er wordt vanuit een basis van gips verder met rollen klei gebouwd, totdat de urn groot genoeg is en we hem kunnen afsluiten met een kurken deksel.

U heeft de keuze uit verschillende kleuren klei. Door de verschillende vormen en de persoonlijke elementen die toegevoegd kunnen worden (tekenen, schrijven, stempelen), creëert u zelf een unieke en heel persoonlijke urn.

Dinsdag 3 september  start om 9.30 en 13.30 uur
Kosten: EUR 125,-- inclusief materiaal, begeleiding, koffie/thee met lekkers.
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 013-2032175 en geef daarbij aan of u zich voor de ochtend- of middagworkshop aanmeldt.

 

 

Vroege Vogel Wandeling - 19 mei

fkuifmeesKuifmees

Zondag 19 mei  7.00 - 9.30 uur 
Voor de vroege vogels gaan we deze ochtend om 7 uur op pad met Koen onze ecoloog. Het broedvogelseizoen is in volle gang en dit is vooral in de vroege ochtend goed waar te nemen, omdat dan de vogels het meest actief zijn. 

De zang van de mannetjes is op dit tijdstip overal te horen. Naast de vogelgeluiden zal er ook aandacht zijn voor gedrag, voedsel en de verschillende nesten die vogels maken. Tijdens de wandeling proberen we veel verschillende vogelsoorten te zien. Hiervoor zal Koen een verrekijker meenemen. Mocht u zelf een verrekijker hebben dan is het een aanrader om deze mee te nemen.

Enkele mooie vogels die we kunnen verwachten zijn de grote bonte specht, gekraagde roodstaart en de boompieper. Met wat geluk spotten we een raaf die zich de laatste tijd regelmatig laat zien.

Na afloop is er koffie met koek. Deelname gratis. Meld u via de mail of per telefoon 013 203 2175

Bloemenworkshop 'Een hart voor moeder natuur' - 11 mei

IMG 9044Zaterdag 11 mei
10.00 – 12. 30 uur en 14.00 – 16.30 uur

De natuurbegraafplaats staat dit weekend in het teken van ‘Moeder Aarde’. In dit weekend eren we alle moeders. We staan stil bij hoe waardevol en bijzonder onze moeders zijn.

Meesterbloembindster Corien Veron verzorgt een workshop met dit thema onder de luifel in het hart van de natuurbegraafplaats. We maken een basis-hart met pitrus en pijpenstrootje. Deze plantensoorten worden geoogst op de begraafplaats zoals ook de mandenvlechters uit vroegere tijden deden. Uiteraard zijn er fraaie voorjaarsbloeiers om het werkstuk kleur te geven.

Na de workshop gaat u naar huis met een prachtig ‘groen hart’ wat u kunt achter laten in de natuur of doorgeven aan een lieve moeder!

Aanmelden
Meld u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan. Geef daarbij aan met hoeveel personen u komt naar de ochtend- of de middagworkshop. Deelname EUR 10,-- inclusief koffie/thee met wat lekkers

Rondleiding iedere zondag

rondleidingOp iedere eerste zondag van de maand verzorgen we onze rondleiding. We maken een wandeling over de natuurbegraafplaats en vertellen en kijken naar de natuuronderwerpen van het seizoen. 

Tijdens een wandeling over de natuurbegraafplaats laten we ons graag verrassen door wat we tegenkomen. Uiteraard vertellen we over natuurbegraven en wat daarbij komt kijken. Het zijn gemoedelijke bijeenkomsten, met alle rust en ruimte voor uw vragen. Onze elektrische terreinwagen staat klaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Na afloop drinken we koffie/thee. Overigens staan we ook op de andere zondagen graag klaar voor u. Als u vooraf uw komst meldt, zorgen wij dat er koffie is.