Nieuws

We bestaan twee jaar!

opening

Openingsceremonie door theatergroep "de Kwekerij" 

Dit najaar is het twee jaar geleden dat onze natuurbegraafplaats werd geopend. We kijken terug op twee bijzondere jaren, waarin steeds meer mensen ons wisten te vinden.

Mooie ontmoetingen, een natuurterrein dat geleidelijk aan zich steeds verder ontwikkelt, nieuwe medewerkers. Elke dag zetten we ons met betrokkenheid en kennis van zaken in om mens en natuur met elkaar te verbinden zowel op moeilijke als mooie levensmomenten. 

Kijk hier nog eens terug naar onze openingsceremonie.

Er zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar van de speciale uitgave "een natuurlijke dood' door Johan van de Gronden, voormalig directeur van het Wereld Natuurfonds. Dit essay droeg hij voor tijdens de openingsceremonie. De uitgave kunt u hier bestellen. 

 

LandArt route verlengd tot eind november

 

DSC04574Beginning van Maria van Ewijk

De belangstelling voor de LandArt Route is groot. Nu de route een paar maanden staat en de kunstwerken al enigszins verweerd zijn door de extreem warme zomer, kunt u mooi zien wat het weer en de tijd doen met de natuurlijke materialen waarvan de kunstwerken zijn vervaardigd. Daarom hebben we besloten de route te verlengen. U kunt de kunstwerken tot eind november bewonderen. 

Lees hier het artikel uit het Brabants Dagblad van 30 augustus.

Wandelarrangement:  lunch en kunst met gallerie Huize Rustoord 

 

Ontwerpsessie Ceremoniële plek

denktankOnze plannen voor de realisering van een ceremoniële plek op onze natuurbegraafplaats worden steeds concreter. Op 12 juli hielden we met belangstellenden een denktankavond. Schuift u aan bij de volgende denktanksessie?

Na de avond zijn we, geïnspireerd door ieders bijdrage, aan de slag gegaan met het schetsontwerp. De plek zal de kosmos en de aarde verbinden. Dit komt tot uitdrukking in het gebruik van natuurlijke materialen. Er komen drie ruimtes – zowel binnen als buiten – die met elkaar geschakeld kunnen worden, afhankelijk van de groep belangstellenden.

Samen met architect Arie van Rangelrooij van Architecten-En-Enzijn de eerste schetsen gemaakt voor onze zogenaamd basaal-sacrale ruimte: een prettige plek die mogelijkheden biedt om samen afscheid te nemen en ceremonies te houden in het hart van de natuurbegraafplaats aan de rand van de heide.

De begraafplaats is een plek van en voor iedereen. Daarom roepen we iedereen die belangstelling heeft op om deel te nemen aan onze denktanksessies. Graag bespreken we dan onze ideeën met u en horen we van u hoe u er tegen aankijkt. Belangstellenden ontvangen dan een uitnodiging voor schetssessies.

 Wilt u bij de volgende bijeenkomst aanschuiven meld u zich dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Video-portret 'terug naar Brabant'

Elk kwartaal maken wij een videoportret van iemand de verbonden is met de natuurbegraafplaats. Deze keer komt een dochter aan het woord over de uitvaart van haar moeder. De volgende keer vertelt onze ecoloog Martijn over zijn ervaring op de natuurbegraafplaats.

Voor de andere videoportretten klikt u hier

Workshop Herfstslinger - 20 oktober

slinger2

 

Zaterdag 20 oktober
Deze dag staat de natuurbegraafplaats in het teken van de herfst, die een maand geleden begon. De eerste herfstkleuren, die nu te zien zijn, gaan we deze dag ‘oogsten’. 

We plukken de bladeren van de Amerikaanse eik, een boomsoort die we trouwens bestrijden op de natuurbegraafplaats vanwege zijn exotische afkomst. Meesterbloembindster Corien Veron verzorgt onder de luifel in het hart van de natuurbegraafplaat een workshop met de herfst als thema. We maken een basisslinger van eikenbladeren en voorzien die van fraaie najaarsbloeiers om het werkstuk kleur te geven. Na de workshop hebt u een prachtige ‘herfstslinger’. Die kunt u achterlaten in de natuur, mee naar huis nemen of doorgeven aan een dierbare. 

De kosten voor deelname bedragen € 10,-, inclusief koffie/thee en iets lekkers.  Meld u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan. Geef daarbij aan met hoeveel personen u komt en of u deelneemt aan de ochtend- (aanvang: 10.00 uur) of de middagworkshop (aanvang 14.00 uur).

Laatste-wensen-wandeling

wensenwandelingfMarco van Hamond in gesprek met een familie

Als mensen een natuurgraf reserveren, hebben ze vaak allerlei vragen over de invulling van de uitvaart. Die beantwoorden we graag, samen met een uitvaartprofessional.

Voortaan kunt u samen met een uitvaartprofessional over het landgoed wandelen terwijl u praat over de invulling van uw uitvaart. Uit ervaringen weten we dat mensen hier prijs op stellen. Sommigen mensen praten namelijk makkelijker over de hun afscheid met iemand die wat verder van hen afstaat dan met een naaste. De natuur is daar een fijne omgeving voor. Vanzelf komen er allerlei zaken boven.

Tijdens de wandeling (of bij de koffie of thee) kunt u al uw vragen stellen, zoals: hoe ziet een groene uitvaart eruit? Wie betrek ik bij de uitvaart? Hoe ziet de ceremonie eruit en waar wordt die gehouden? Kies ik voor een thuisopbaring? Een kist of een wade?

Wij denken niet alleen graag met u mee, we leggen uw wensen – als u daar prijs op stelt – ook graag voor u vast. We bewaren uw wensen dan in onze begraafplaatsadministratie. Deze service is kosteloos.

Natuurbegraafplaats De Utrecht werkt samen met verschillende uitvaartprofessionals. Wij zijn en blijven onafhankelijk. De keuze met welke uitvaartprofessional u wandelt is geheel aan u.

Voor het maken van een afspraak voor een laatste-wensen-wandeling neemt u contact met ons op via de telefoon (013 203 2175 ) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.