Nieuws

Column: Op de koffie bij de keizersmantel

keizersmantel

KEIZERSMANTEL

Een zonnige zomerdag op de Natuurbegraafplaats De Utrecht. Onze ecoloog is vandaag op pad voor de ‘natuurmonitoring’ op ons terrein. Hij houdt nauwgezet in de gaten hoe de natuur zich op onze natuurbegraafplaats ontwikkelt. Hij stelt vast dat onze nieuw ingeplante borders er oogstrelend uitzien. Met hun vele, vrolijke kleuren doen ze – zeker bij een lage ochtend- of avondzon – denken aan schilderijen van Monet.

 Veel bezoekers van onze Natuurbegraafplaats zetten deze borders op de foto. Als ze vandaag hier zouden zijn geweest, hadden ze net als onze ecoloog de keizersmantel kunnen fotograferen.De keizersmantel is een zeldzame, grote, oranje vlinder met donkerbruine strepen en stippen op de vleugels die houdt van zonnige, beschutte plekken aan de randen van het bos. De rupsen van de keizersmantel eten uitsluitend wilde viooltjes. Dertig jaar was hij weg, maar sinds 2015 is deze beeldschone vlinder weer ‘officieel’ teruggekeerd in ons land.

De vlinder is een insect dat gedurende zijn leven een wonderbaarlijke transformatie doormaakt van rups, via pop, naar vlinder. Om die reden wordt de vlinder gezien als symbool van de onsterfelijke ziel en een liefdevolle herinnering aan een dierbare overledene. Ook in andere culturen heeft de vlinder een symbolische functie. In het hindoeïsme verbeelden vlinders het begrip wedergeboorte. Verder symboliseert de vlinder vaak schoonheid. In de Griekse mythologie wordt de god Eros verliefd op het beeldschone meisje Psyche. Zij wordt vaak afgebeeld als vlinder.

Vindt u het prettig om na het bezoek aan het graf van een dierbare een kop koffie te drinken en samen te zijn met andere bezoekers? Dan nodigen wij u van harte uit op de eerste vrijdag van de maand voor ons Ochtendcafé om 11.00 uur. Uiteraard bent u ook welkom als uw dierbare elders is begraven of uitgestrooid. Met een beetje geluk kunt u dan met eigen ogen de schoonheid van de keizersmantel aanschouwen. 

 

Column: Hallo Raaf

raaf

Wie het nieuws volgt zal het niet zijn ontgaan: honderdduizenden diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Willen we deze ontwikkeling tijdig een halt toeroepen, dan moeten we veel zorgvuldiger met de planeet omgaan.

In gezonde natuur is plek voor iedere soort. Ook voor dieren en planten waar wij als mensen misschien niet zo op gesteld zijn; denk aan insecten, muizen en roofvogels of wat wij ‘onkruid’ noemen. Iedere soort dient een doel. 

Op Natuurbegraafplaats De Utrecht volgen we nauwgezet hoe de natuur zich ontwikkelt. In deze tijd – het voorjaar – tellen we iedere twee weken de vogels, amfibieën en vlinders. Zo kunnen we zien of onze inspanningen om de biodiversiteit (= veel verschillende planten en dieren) te vergroten effect heeft. Zo nodig sturen we bij.

Vorig jaar zagen we voor het eerst een raaf op ons terrein. Ook dit jaar laat hij zich af en toe zien op ons terrein. Maar hij laat zich vooral horen. Heb je zijn gekras eenmaal gehoord, dan vergeet je dat niet meer. Overigens: we rekenen de raaf nog niet tot onze bewoners. Dat doen we pas als hij op ons terrein een nest heeft gebouwd en dat is nog niet het geval.

In de publieke opinie staat de raaf er niet goed op. Als een nachtegaal zingt als een operazangeres, dan krast de raaf als een kettingrokende kroegtijger. Ook zijn gedrag spreekt niet erg tot onze verbeelding. De raaf leeft van aas en verwaarloost zijn jongen. Dat alles maakt dat de raaf in de loop der eeuwen het predicaat 'ongeluksvogel' heeft gekregen. Een dier dat de dood aankondigt. 

Toch zijn we op ‘De Utrecht’ blij met de raaf. We hebben de afgelopen jaren zo’n tweeduizend loofbomen aangeplant, in allerlei maten. Op loofbomen komen veel meer insecten af dan op de bestaande dennenbomen. Die insecten trekken op hun beurt vogels aan en die weer roofvogels en zo krijgt de kringloop een extra boost. Dat zal de raaf ook opgevallen zijn, want die doet zich graag tegoed aan de restjes die roofvogels laten liggen.

Als de raaf zich op De Utrecht vestigt is dat een teken dat we op de goede weg zijn. Bij ons krijgt de natuur alle ruimte. De Utrecht is in alle opzichten een oase van rust.

Workshop Bloemen van Vilt - 15 september

10E24BEE716B48C995881FF60C16970DEen bloem, tak, slinger of boeket van vilten bloemen, al eens aan gedacht? Bloemen van vilt zijn heel decoratief en kunnen jaren meegaan. En het leuke is, ze zijn niet moeilijk om te maken.

Schapenwol, water en zeep zijn de basismaterialen. Met uw handen wrijft u de wol tegen elkaar tot vilt. Daarna vormt u het lapje tot een bloem en kunt u hem verder naar wens versieren. Tijdens deze workshop gebruiken we pure materialen als ongekleurde en plantaardig geverfde wol en zijde, zodat de bloemen ook op een graf neergelegd kunnen worden en de natuur niet belasten. Viltkunstenaars Carla van Iersel en Mirjam Rullmann begeleiden de workshop. U hoeft niet eerder gevilt te hebben, het resultaat is altijd prachtig. Kom meedoen en laat u verrassen! 

Datum: 15 september start om 11.00 uur en om 14.00 uur 
Bijdrage voor de materialen: € 10 
Duur: 1,5 uur
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Column: Fauna-trapje

IMG 1215Onlangs hadden we op de natuurbegraafplaats een familie die zelf het graf van hun vader wilde sluiten. Wij hadden extra schoppen klaargezet, de zon scheen en ondanks het verdriet was de sfeer ontspannen. We namen alle tijd zodat iedereen die dat wilde, omringd en gesteund door de bomen, zijn laatste herinneringen kon uitspreken.

Toen was het moment gekomen om de kist te laten zakken in het graf. Dat is altijd een beetje spannend: zo balancerend op de houten bekisting rondom het graf. Plots roept de zoon: ‘Stop, een hagedis!’ Voorzichtig zet de familie de kist neer voor het graf. De aanwezigen verzamelen zich rond het graf en speuren naar beneden. Inderdaad zit daar een mooie, levendbarende hagedis. De zoon daalt af in het graf in, ‘redt’ de hagedis en geeft het beestje een plekje in de schaduw van een houtwal. Leven en dood liggen soms dicht bij elkaar.

Het voorval hield me nog enige tijd bezig. Toeval of niet: kort daarna kreeg ik een tip van een Engelse collega’s van het Natural Death Centre. Ze adviseerde me een klimvoorziening te maken voor kleine, nieuwsgierige diertjes die soms op de bodem van het graf terecht komen. Door de steile wanden kunnen zij niet op eigen kracht uit het graf (dat meer dan een meter diep is) klimmen. Met het warme weer van de afgelopen weken zouden ze sterven op de bodem van het graf. 

Een van onze vrijwilligers maakte vervolgens een mooie, lange plank met wat groeven en een handvat. Deze plank, te vergelijken met de loopplank naar het nachthok in een kippenren, maakt dat diertjes het graf kunnen verlaten. Maar hoe noem je nu zo’n plank? Een uittreedplank? Een uitstapplank? Dat vonden we nogal gekke namen voor op een natuurbegraafplaats. Daarom hebben we besloten om het een ‘fauna-trapje’ te noemen, analoog aan het bij veel mensen bekende woord ‘vistrap’.

De dag erna kwam de weduwe naar mij toe. Ze vertelde me over de betekenis van de hagedis. Het diertje blijkt symbool te staan voor transformatie, loslaten en verlicht verder gaan. Dat was precies wat zij voelde nu haar man was verdergegaan na een nare ziekte. Het was het tijd om los te laten. Zo geeft zo’n klein diertje een diepe betekenis aan de laatste momenten op aarde. 

Hieronder ziet u een video-impressie van het fauna-trapje

 

 

Bijzondere erfpachter

asrInterview
Onze stichting heeft een erfpachtcontract met de grondeigenaar van De Utrecht a.s.r.

Eerder dit jaar schreef de verslaggever van a.s.r. een artikel over een bijzondere erfpachter . Zijn ervaringen tijdens een zomerse dag leest u hier

Wijziging tarieven per 1 juli 2019

tarief 2Verhoging grafrecht
Per 1 juli passen we onze tarieven aan. De prijs voor een enkelgraf wordt € 3.950 (was € 3.750) en het dubbelgraf € 7.250 (was € 6.500). De prijs voor het urnengraf blijft gelijk. 

Wist u dat natuurbegraven nog altijd de goedkoopste manier van begraven is? Een grafsteen is niet nodig en het grafrecht hoeft nooit te worden verlengd. 

Betaalregeling
Ons streven is om natuurbegraven voor iedereen bereikbaar te maken. Daarom kunt u het grafrecht gespreid over vijf jaar betalen. Na betaling van de eerste termijn kunt u uw graflocatie uitzoeken en bent u verzekerd van uw plek voor de toekomst.

Hier treft u onze tarieven.