Nieuws

Bijzondere erfpachter

asrInterview
Onze stichting heeft een erfpachtcontract met de grondeigenaar van De Utrecht a.s.r.

Eerder dit jaar schreef de verslaggever van a.s.r. een artikel over een bijzondere erfpachter . Zijn ervaringen tijdens een zomerse dag leest u hier

Wijziging tarieven per 1 juli 2019

tarief 2Verhoging grafrecht
Per 1 juli passen we onze tarieven aan. De prijs voor een enkelgraf wordt € 3.950 (was € 3.750) en het dubbelgraf € 7.250 (was € 6.500). De prijs voor het urnengraf blijft gelijk. 

Wist u dat natuurbegraven nog altijd de goedkoopste manier van begraven is? Een grafsteen is niet nodig en het grafrecht hoeft nooit te worden verlengd. 

Betaalregeling
Ons streven is om natuurbegraven voor iedereen bereikbaar te maken. Daarom kunt u het grafrecht gespreid over vijf jaar betalen. Na betaling van de eerste termijn kunt u uw graflocatie uitzoeken en bent u verzekerd van uw plek voor de toekomst.

Hier treft u onze tarieven. 

Excursie crematorium én (natuur)begraafplaats in Hilvarenbeek

rondleiding groepenIn één keer alles weten over de verschillende manieren van begraven en cremeren? Dat kan nu door tijdens een boeiend programma samen met crematorium Diessen. 

In de relatief kleine gemeente Hilvarenbeek bevindt zich een crematorium, een traditionele begraafplaats én een natuurbegraafplaats: De Utrecht. Best bijzonder, maar misschien ook wel lastig, want wat moet je nou kiezen?

Programma
Om u goed te informeren heeft Natuurbegraafplaats De Utrecht sinds kort samen met Dela Crematorium en begraafplaats Hilvarenbeek een programma voor verenigingen en groepen die compleet geïnformeerd willen worden over begraven en cremeren. U krijgt zowel een rondleiding over onze natuurbegraafplaats als door het crematorium en de traditionele begraafplaats. Zo kunt u goed (be)kijken en vergelijken. 

Het crematorium ligt aan de doorgaande weg tussen Hilvarenbeek en Diessen, tegen de rand van het bosgebied Landgoed Annanina's Rust. Een mooie (fiets)tocht over Landgoed De Utrecht verbindt de beide locaties met elkaar. Het programma duurt zo’n 2,5 uur.  Neem contact op met Joyce Sengers of Monique de Graaff (DELA) voor een programma op maat.

Column: Tot de dood ons samenbrengt

DSC05760
foto: Diana Kors

"Tot de dood ons samen brengt.... "
U denkt: dat moet een verschrijving zijn. Het is toch ‘tot de dood ons scheidt? Meestal wel inderdaad. Maar niet altijd.

Door Joyce Sengers

Onlangs had ik op Natuurbegraafplaats De Utrecht een oudere meneer en mevrouw op bezoek, die duidelijk meer van elkaar waren dan vrienden. Ze stelden me allerlei vragen. Zo had de man vragen over het herbegraven van zijn vrouw. Ik begreep het niet; zijn vrouw stond er toch bij?

Het zat anders. Beiden waren jarenlang getrouwd geweest en allebei hadden ze hun partner verloren. Die overleden partners lagen begraven op dezelfde, traditionele begraafplaats, tegenover elkaar aan hetzelfde pad. Daar hadden de achtergebleven man en vrouw elkaar leren kennen. Geleidelijk ontstond er iets moois tussen de twee, die als het ware door de dood zijn samengebracht. 

Ik vertelde de man en de vrouw over de mogelijkheid van een dubbelbreed graf. Bij ons op Natuurbegraafplaats De Utrecht zijn dat twee graven naast elkaar. Dat wilden ze niet. Ze wilden ieder een eigen graf, waar ze samen met hun inmiddels overleden partner begraven wilden worden. 

Vandaar dat onlangs de resten van de overleden man zijn opgegraven en zijn herbegraven op De Utrecht. Het was een mooie, sobere ceremonie, waarbij het Ave Maria werd gezongen en een geestelijke de plek wijdde met wijwater en een buxustak. De kinderen sloten daarna het graf. Zodra de grafrusttermijn van de overleden vrouw is verstreken worden haar resten ook overgebracht  naar De Utrecht. 

De man en de vrouw hebben voor hun beider graven een prachtige plek uitgezocht, een intieme ‘dennenkathedraal’ omzoomd door dennenbomen. De beide graven liggen hooguit drie meter van elkaar. Zo geven deze man en vrouw uitdrukking aan enerzijds hun verbondenheid met de partner met wie ze jarenlang lief en leed hebben gedeeld, en anderzijds de band met hun nieuwe geliefde. Vier mensen wier levens met elkaar zijn verstrengeld vinden hier straks eeuwige rust – want op De Utrecht verstrijkt de grafrust nooit.

Wie jarenlang met iemand samen is geweest, kan zich vaak geen voorstelling maken van een nieuwe relatie. Die mevrouw vertelde me: “Toen mijn man was overleden, wist ik zeker dat ik nooit meer een ander wilde.” Maar het kan verkeren.

Maandelijks Ochtend-Café

image.pngIedere eerste vrijdag van de maand is iedereen welkom tijdens ons ochtendcafé.

Het ochtendcafé is een moment van samenzijn nadat u uw dierbare heeft bezocht of een wandeling in de natuur heeft gemaakt. Het zijn ontspannen ochtenden waar herinneringen en ervaringen worden gedeeld. Maak nieuwe vrienden en haal oude vriendschappen aan.

Wij zorgen tussen 11.00 uur en 12.00 uur voor koffie en thee met wat lekkers.  Aanmelden is niet nodig.

Midzomerviering - 21 juni

DSC05673Op vrijdag 21 juni om 18.30 uur bent u welkom op een bijzondere avond op Natuur- begraafplaats ‘De Utrecht’. We vieren dan de langste dag en er is alle ruimte voor herinneren en verhalen vertellen. Over dierbaren die in de natuur van De Utrecht zijn maar ook over hen die elders zijn.

Op deze dag – de langste dag van het jaar – vieren we op de natuurbegraafplaats de inmiddels traditionele zonnewende. De zon schijnt deze dag bijna 17 uur en zonlicht is belangrijk voor de natuur, voor het leven. Dankzij het licht kunnen we genieten van alle kleuren en geuren van de bloemen om ons heen. Het is daarom een mooi moment om stil te staan bij het licht als levensbron.

PROGRAMMA
18.30 uur Inloop
Met mogelijkheid om een zogenaamd bloemennestje te maken onder leiding van bloembindster Corien Veron

19.00 uur Bloemenritueel in het natuurtheater ‘rond het ven’
Rouwbegeleiders Janine en Mijntje van Onderweg Tilburg nemen u deze avond mee met woorden en muziek. We staan stil bij onze dierbaren met een bloemenritueel. Muzikaal wordt de avond begeleid door koor Switch uit Tilburg.

20 uur Zomermaaltijd
Aansluitend is er een informeel samen zijn. We eten aan lange tafels midden in de natuur. Bij regen onder onze luifel. De kok van Kookgenoten verzorgt een zomerse bloemenmaaltijd en gebruikt daarbij lokale producten. Verse kruiden maken alles compleet. Dianne Hesselmans van Wijn&Zo zal deze avond wijn schenken van de wijngaard van het Landgoed. Bekijk hier de wijnstokken de wijnstokken op Esbeekse grond. Inmiddels is “Dun Witte” op dronk. 

U bent welkom voor een of beide programmaonderdelen. We eindigen de avond even voor 22.00 uur, zodat we met zonsondergang de natuur hebben verlaten en het ritme van de nachtdieren niet verstoren. 

Komt u ook? 
Neem dan de volgende voorbereidingen:
-Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
-Geef aan of u alleen komt of nog anderen uitnodigt 
-Geef daarbij namen door van dierbaren die u op deze avond wil gedenken
-Maak vervolgens € 17.50 per persoon over voor de maaltijd op NL27 TRIO 0391 0313 84 ten name van Stichting EEN&AL natuur De Utrecht, onder vermelding van uw naam en e-mail-adres. -U kunt zich tot 17 juni aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op de avond zelf: 
-Breng voor elke dierbare die u herdenkt een bloem uit uw tuin mee. 
-Denk aan een trui of vest. 
-Roken of kaarsjes zijn niet toegestaan in verband met natuurbrandgevaar. 
-Vanaf 18.00 uur bent u welkom, we starten om stipt 18.30 uur.