Activiteiten

Workshop Bloemen van Vilt - 15 september

10E24BEE716B48C995881FF60C16970D

Een bloem, tak, slinger of boeket van vilten bloemen, al eens aan gedacht? Bloemen van vilt zijn heel decoratief en kunnen jaren meegaan. En het leuke is, ze zijn niet moeilijk om te maken.

Schapenwol, water en zeep zijn de basismaterialen. Met uw handen wrijft u de wol tegen elkaar tot vilt. Daarna vormt u het lapje tot een bloem en kunt u hem verder naar wens versieren. Tijdens deze workshop gebruiken we pure materialen als ongekleurde en plantaardig geverfde wol en zijde, zodat de bloemen ook op een graf neergelegd kunnen worden en de natuur niet belasten. Viltkunstenaars Carla van Iersel en Mirjam Rullmann begeleiden de workshop. U hoeft niet eerder gevilt te hebben, het resultaat is altijd prachtig. Kom meedoen en laat u verrassen! 

Datum: 15 september start om 11.00 uur en om 14.00 uur 
Bijdrage voor de materialen: € 10 
Duur: 1,5 uur
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

LandArt Route tot 15 oktober

Schermer Ogenblik in het bos2LandArt Diessen is een kunstproject waarbij kunstenaars hun werk exposeren in het buitengebied, daarbij gebruik makend van natuurlijk en afbreekbaar materiaal. De tiende editie van dit kunstproject vindt dit keer plaats op Natuurbegraafplaats De Utrecht.

Opgaan in het landschap
Er is gekozen voor natuurlijke, vergankelijke materialen die op termijn, heel geleidelijk,veranderen, verkleuren of opgaan in het landschap, geheel in lijn met de uitgangspunten van de natuurbegraafplaats. Geïnteresseerden kunnen deze vergankelijkheid met eigen ogen volgen door de route met tussenpozen vaker te lopen.

Landart DEFAANPASSINGLR Pagina 2

Workshop 'zitters' vilten - zaterdag 22 september

 IMG 8901

Workshop zitters vilten door Lidwina Charpentier van Ruw&Ruig Streekdiezijn 
Een kunstwerkje aan de muur en een matje om op te zitten. Op een boomstam nabij je dierbare of  s’winters in de auto maar ook een ‘diezijn’ op je zitmeubel of harde stoel. De zitter is vierkant of langwerpig. Het voordeel om deze techniek te leren boven een hele vacht vilten is dat het handzaam en bruikbaar is.

Op de natuurbegraafplaats zijn vele plekken waar je kunt zitten, en wat heerlijk dat je nu geheel in overeenstemming met de filosofie kunt zitten op een eigen gemaakt matje wat super warm aanvoelt. De schapen waarvan de wol afkomstig is zie je lopen op het landgoed.

Wat is vilten? je hebt nodig: wol, warmwater, zeep, en je handen.  Door de wrijving gaan de wolvezels in elkaar haken en zo ontstaat er van losse wol een mooi vast geheel. Het is een meditatieve bezigheid die je verbind met de natuur - de omgeving en je kunt wegdromen tijdens het vilten. 

Zitter hoogpolig 
In deze workshop maak je van ruwe wol met de vilttechniek deze zitter. In deze workshop maak je  van een deel van een ruwe geschoren vacht een 100% vegetarische vacht zodat er een stevig geheel ontstaat, waarop je kunt zitten.  Je leert het principe hoe je een 'look a like' vacht maakt met de wol van de schapen die op de natuurbegraafplaats lopen. ( kempisch heideschaap en drents heideschaap). Afmetingen zitter beginmaat ± 45 x45 

Kosten en aanmelden: € 37,50  inclusief materialen deel van een witte vacht en onderwol. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon. 

Wanneer?
Zaterdag 22 september - Tijd: 10 tot 13.00 uur of van 14.00 uur tot 17.00  uur

Voorbereiding
Trek oude kleding aan en stevige schoenen want we werken in de natuur. Neem zelf een handdoek mee en een bak voor het sop. voor de verdere materialen zorgt Ruw&Ruig Streekdiezijn.

Bloemenworkshop 'Een hart voor Moeder Natuur'

IMG 5790Zaterdag 12 mei
10.00 – 12. 30 uur
en
14.00 – 16.30 uur

De natuurbegraafplaats staat dit weekend in het teken van ‘Moeder Aarde’. In dit weekend eren we alle moeders. We staan stil bij hoe waardevol en bijzonder onze moeders zijn.

Meesterbloembindster Corien Veron verzorgt een workshop met dit thema onder de luifel in het hart van de natuurbegraafplaats.

We maken een basis-hart met pitrus en pijpenstrootje. Deze plantensoorten worden geoogst op de begraafplaats zoals ook de mandenvlechters uit vroegere tijden deden. Uiteraard zijn er fraaie voorjaarsbloeiers om het werkstuk kleur te geven.

Na de workshop gaat u naar huis met een prachtig ‘groen hart’ wat u kunt achter laten in de natuur of doorgeven aan een lieve moeder!

Inclusief: koffie/thee met wat lekkers.
Deelname EUR 10,--, meld u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan. Geef daarbij aan met hoeveel personen u komt naar de ochtend- of de middagworkshop.

 

Foto- Workshop Natuur zaterdag 21 oktober

11Kaardebollen

De herfst is mooie tijd. Het licht is zacht, kleuren rijk en de geuren in het bos maken herinneringen los. Momenten die we graag vangen in beeld om later weer met anderen te delen. Natuur fotograferen blijkt vaak niet eenvoudig te zijn.

In de workshop leert u vooral om te kijken, om niet te reageren op uw eerste impuls en zomaar een foto te schieten, maar om net even langer te kijken naar de elementen die in beeld zullen komen en je daarbij enkele belangrijke zaken af te vragen. Staan alle onderdelen die het verhaal vertellen erop? Is de totale sfeer goed? Hoe staat het met de compositie? Lopen er lijnen in het beeld die we sterker kunnen gebruiken? Is er een dieptewerking? En zo voort. Eerst krijgen we een uurtje theorie en gaan dan naar buiten om enkele oefeningen te doen. Die bespreken we samen vooraleer de lunch wordt geserveerd. In de middag gaan we naar de begraafplaats en maken daar zelf een aantal foto’s. Na de rondwandeling gaan we terug naar binnen om elkaars foto’s te bekijken en van commentaar te voorzien.

We zijn daarom blij dat Michel Lafaille naar Brabant reist en workshop natuurfotografie voor ons verzorgt. Michel is naast docent en ontwerper een van onze leden van de Raad van Advies. Michel publiceert het interessante e-zine Golflengte.

De workshop wordt u aangeboden door de natuurbegraafplaats. De bijdrage voor de lunch en borrel bedraagt EUR 20,-- Ervaring is niet nodig en met elk type fototoestel kunt u deelnemen.  U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 15 oktober.

koffie vanaf 9.30 uur
start 10.00 uur
einde 17.00 uur

Inspiratiedag Groene Uitvaart Midden Brabant

 tent

Zondag 24 september 2017: 11.00 -16.00 uur

Coöperatie DELA en Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ organiseren de Inspiratiedag Groene Uitvaart Midden Brabant. Op deze inspiratiedag heten we u van harte welkom op twee locaties. In de prachtige natuur van landgoed ‘De Utrecht’ en de sfeervolle en kleurrijke omgeving van crematorium Hilvarenbeek. En komt u op de fiets dan geniet van een mooie tocht door de Brabantse natuur tussen de beide locaties

Mensen denken na over hun uitvaart, hun afscheid. Zij zoeken een bijzondere plek waar de uitvaart kan plaatsvinden en een dierbare plaats voor hun geliefde. Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Een laatste rustplaats in de stille beslotenheid van een landschap van uw keuze. 

Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ is een plaats voor verstilling en bezinning in de rust van de natuur. Een plek onder de hemel die onze verbondenheid symboliseert met de wereld om ons heen – ook ná het leven. Op 2 september 2016 opende de Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ officieel. Inmiddels hebben tientallen families een plek voor zichzelf of hun dierbare gevonden.

Mensen die kiezen voor crematie en beslissen naderhand vaak ook voor een asbestemming in de natuur. In het crematorium leggen wij het proces van cremeren uit. U kunt onze sfeervolle ruimtes ervaren zoals de kleurrijke aula en condoleanceruimte, hedendaagse kunst aan de muur en uitzicht over de groene velden. In de aula van het crematorium laten we muziek horen en presenteren we foto’s.

Als u daarna weer uw weg vervolgt, komen gedachten vanzelf boven. Hoe zou u het willen? Rust daarna uit op een van de banken op de heide van de natuurbegraafplaats en tel de schapen van de herder.

Programma

U bent van harte welkom op onze inspiratiedag, waaraan u op elk moment tussen 11.00 en 16.00 uur kunt deelnemen. We hopen u met de volgende activiteiten een goede indruk te geven van diverse groene rituelen in de uitvaart en natuurontwikkelingsprojecten.

Activiteiten

 • - Groepsrondleidingen met uitleg over natuurbegraven;
 • - Natuurwandelingen onder begeleiding van ecoloog en boswachter;
 • - De herder is met zijn kudde op de heide;
 • - Bezichtiging pas gegraven natuurgraf;
 • - Presentaties van kisten, wades en urnen;
 • - Presentatie van natuurlijke decoraties door bloemist;
 • - Diverse workshops; bloembinden, herinneringskaarten stempelen, wades wikkelen;
 • - Bezichtiging uitvaartbus voor vervoer van gezelschappen;
 • - Demonstratie opbaring met graszoden;
 • - Optredens met akoestische muziek;
 • - Tentoonstelling van etsen door Stichting Andres Schotel:
 • - Rondleiding in het crematorium Diessen.

Een hop-on hop-off terreinwagen zorgt dat u eenvoudig alle gebieden kunt bezoeken. Onder de luifel in het boscafe bent u van harte welkom voor een lekker drankje.